Beeldend kunstenaar Francesca Lai groeide op in Noord-Italië waar ze volop kon genieten van de ongerepte natuur van de Alpen. Vanaf het moment dat ze in Nederland ging wonen voor haar uitwisseling op de Academie Minerva, werd die natuur een gemis. De gecultiveerde omgeving in Nederland is niet toereikend om haar romantische verlangens naar die ongereptheid te verwezenlijken. Lai dook daarom in een virtuele realiteit die zo goed als echt lijkt. De computer werd een plek waar ze haar dromen en verlangens kon vervullen door de verfrissende natuur daar te visualiseren. Echter, technologie als alternatief blijft virtueel.
In haar werk speelt Lai met deze ervaring van natuur door technologie. Ze laat computers met de natuur interfereren en andersom, ze mixt het fysieke en virtuele. Ze speelt met onze perspectieven en vervreemding van de natuur in het technologische landschap. Op die manier bevraagt ze de grenzen tussen verschillende realiteiten en onderzoekt ze de reproductie daarvan door ze met elkaar te verweven. Zo vraagt ze zich af welke wereld het meest intens en betoverend is. Hoe wordt je referentiekader van de realiteit bepaald en wanneer wordt technologie de manier om je omgeving te interpreteren?
Francesca Lai is door Harry Heyink, docent aan de Gerrit Rietveld Academie, voorgedragen voor het Young Artfund Amsterdam. Een stichting opgericht om jonge kunstenaars te ondersteunen. Heyink noemde haar een kunstenaar die de wereld wat aangenamer maakt met haar films die gaan over ongebruikelijke handelingen en die vol van kleur en vorm zijn. In ‘Windows of windows’ presenteert Lai hoe de betovering die natuur kan hebben anders is via technologie. Tegenwoordig zijn gereproduceerde beelden bereikbaar met één vingerklik. Dit onderzoekt ze door het computerscherm, camera’s en andere apparaten te zien als een nieuw raam waardoor we de werkelijkheid ervaren.
Door op kleine schaal te werken en haar objecten te manipuleren, creëert Lai een zekere vorm van intimiteit in haar beelden. Een uitgebreide installatie van haar werk is bij BRADWOLFF PROJECTS te zien. Hiermee wil ze laten zien hoe in onze maatschappij de reproductie van de werkelijkheid normaal is geworden, en hoe de reproductie soms meer tastbaar is dan de daadwerkelijke realiteit.
Francesca Lai [Italië, 1988] woont en werkt in Amsterdam. Ze won de Young Artfund Amsterdam prijs in 2015 en de eerste prijs van de Vernato Arte in 2006 [IT]. Ze studeerde Fine Arts aan de kunstacademie van Turijn [IT] en deed een uitwisselingsprogramma aan de Academie Minerva in Groningen. In 2013 verbleef ze als artist in residence aan de European Exchange Academy in Beelitz [DE].
Bij de expositie is een begeleidende tekst/interview van Taco Hidde Bakker, schrijver en onderzoeker, te lezen.