Het op onderzoek gebaseerde kunstproject getiteld Tea Talks van Japans kunstenaar Kyoco Taniyama in Bradwolff Projects wordt gepresenteerd in samenwerking met het BijlmAIR residentie programma van het CBK Zuid-Oost en het SMBA. De titel Tea Talks verwijst naar de gesprekken die Taniyama voerde met immigranten van verschillende nationaliteiten, woonachtig in de Bijlmer. Voor de tentoonstelling wordt documentatie verzameld en plaatst Taniyama een speciale theetafel in de ruimte. Tijdens de opening op 17 juli zullen de deelnemers plaatsnemen voor een thee ceremonie performance.
Who am I and where do I belong? is de vraag die centraal staat in het werk van Kyoco Taniyama. Geïnspireerd door herinneringen uit haar jeugd verdiept Taniyama zich in de achtergronden en plaatsen van mensen om een antwoord op deze vraag te kunnen achterhalen. Zelf verhuisde ze al vroeg als kind van haar geboorteland Japan naar een klein dorp dicht bij de jungle in Maleisisch Borneo. Na vier jaar keerde haar moeder terug naar Japan, een plek die binnen haar familie altijd werd omschreven als ‘home’ voelde voor Taniyama bij terugkomst onverwachts onbekend aan. Door het vele verhuizen naar aanleiding van haar vaders dienstverband bij een groot handelsbedrijf kreeg Taniyama de behoefte om de verschillende plekken zo goed mogelijk op te slaan in haar geheugen.
Sinds 2011 toen de oostkust van Japan getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami en mensen hun geografische positie onder het verwoeste gebied verloren begon de kunstenaar ook met het documenteren van plekken die belangrijk waren voor de mensen om haar heen. Zo werkte ze met lengte- en breedtegraden voor het documenteren van de geografische positie van ‘ubieties.’ Taniyama onderzoekt met behulp van het Japanse concept “shozai” wat zowel ‘adres’ betekent als het ‘zijn’ op de wereld, de relatie tussen onze identiteit in verhouding tot de wereld.
De tentoonstelling Tea Talks bestaat uit beelden, geuren en smaken gebaseerd op de gesprekken die de kunstenaar voerde met mensen die ze ontmoette tijdens haar bezoek aan de Bijlmer, een gemeenschap die bestaat uit meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Als uitgangspunt voor dit project nam Taniyama de traditionele Japanse manier van thee drinken. In de Bijlmer ging ze op zoek naar andere manieren van thee drinken en verschillende theerecepten die de smaken van plaatsen uit de geheugens van mensen oproepen. Door het herintroduceren van het traditionele thee drinken gaat Taniyama de dialoog aan met de betekenissen van het begrip ‘homeland’.
Tea Talks toont ons dialogen die grenzen en verschillen in de samenleving laat overstijgen. Achter de verschillende theerecepten zijn verhalen verborgen die reiken van de rivier in Suriname tot aan Asmara in Eritrea. Naast de rijke geschiedenis van thee, heeft thee uiteenlopende symbolische betekenissen binnen verschillende tradities over de hele wereld. Het heeft een belangrijke rol die vaak wordt vergeten: Tea Talks is een moment van samenkomst en uitwisseling. Een moment waarbij culturele verschillen onthuld kunnen worden en ons doen inzien wie we zijn en waar we vandaan komen. Taniyama toont ons op deze manier dat onze identiteit zich manifesteert in een specifieke smaak of geur: zo kan een enkel theekopje gevuld zijn met rijkelijke betekenissen van menselijkheid.
Kyoco Taniyama [1972, Aichi, Japan] studeerde aan de Musashino Art University. In 2012 ontving ze een beurs van de Asian Cultural Council Fellowship program voor een residency in New York. Ze exposeerde internationaal onder andere bij Art Center in Los Angeles, Echigo-Tsumari Satoyama Museum of Contemporary Art en Museum Haus Kasuya in Japan, Westbeth Gallery in New York en Ivan Dougherty Gallery in Sydney, Australia.